ՀայաստանՄշակույթ

Գինեգործություն․ Ընտանեկան ավանդույթից մինչև բիզնեսի զարգացում

Հայաստանը հանդիսանում է գինեգործության հնագույն կենտրոններից մեկը։ Այստեղ գինի պատրաստել են դեռևս 6000 տարի առաջ։ Ներկայումս գինեգործությունը վերելք է ապրում, տեղական ավելի քան 55 ընկերություններ արտադրում են ավելի քան 100 տեսակ գինի, իսկ ամեն տարի արտադրվում է մոտավորապես 6 միլիոն շիշ գինի։ Հայաստանում ներկայումս գործունեություն ծավալող ընկերության հիմնադիրներից մեկն էլ Սամվել Մաչանյանն է։

Սամվել Մաչանյանը գինեգործությամբ զբաղվում է վաղ տարիքից։ Պատմում է, որ այն իրենց ընտանիքում հին ավանդույթ է եղել, իր պապերը ևս զբաղվել են գինեգործությամբ։

Սամվել Մաչանյանը մասնակցում է գինու արտադրության բոլոր գործընթացներին։ Նա նկարագրեց գինու պատրաստման ողջ գործընթացը՝ խաղողի խնամքից մինչև շշալցում։

Սամվելը պատմեց իր գինու ընկերության ստեղծման մասին։

Alluria-ն բնական գինիներ արտադրող առաջին ընկերությունն է Հայաստանում։

Բնական գինիների արտադրությունը ունի որոշակի դժվարություններ։

Alluria-ն զբաղվում է գինու տուրիզմով․ կազմակերպվում են այցելություններ գործարանում, գինու համտես, նաև իրականացվում են առանձին միջոցառումներ։ Միջազգային հարթակներում Alluria-ն ակտիվորեն մասնակցում է տարբեր երկրներում անցկացվող ցուցահանդեսների՝ ներկայացնելով հայկական գինիների տեսականին։

Սամվել Մաչանյանը կարծում է, որ Հայաստանում գինեգործությունը զարգացում է ապրում և բավականին մեծ հեռանկարներ ունի։

Սեդա Մարտոյան