ԱռողջությունՀայաստան

Ամառային շոգին վարակիչ աղիքային հիվանդությունները ակտիվանում են

Տաք եղանակի պայմաններում աղիքային վարակիչ հիվանդությունների տարածման ռիսկը զգալիորեն ավելանում է։ Ըստ Առողջապահության նախարարության հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնի, հատկապես ամռանը շատ կարևոր է պահպանել սննդամթերքի անվտանգության տարրական կանոնները՝ խուսափելու համար հնարավոր առողջական խնդիրներից։

Առողջապահության նախարարության հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնի վարակիչ հիվանդությունների համաճարակաբանության վարչության պետ Ռոմելլա Աբովյանը նշեց, որ աղիքային հիվանդությունները հիմնականում փոխանցվում են ջրով, սննդով, ձեռքերի միջոցով և ամենատարածված ձևը՝ սննդի երկրորդային ախտոտման հետևանքով։

Ինչպե՞ս կանխել վարակները

Աղիքային հիվանդություններից խուսափելու համար հատկապես ամռանը շատ ուշադիր պետք է լինել սննդամթերքի գնման և պահպմանման կաննոներին։ Արագ փչացող սննադմթերքը պետք պահպանել սառնարանում։ Կարևոր է նաև մինչ սննդամթերքի պատրաստումը լավ լվանալ միրգ-բանջարեղենը հոսող ջրի տակ։ Ռոմելլա Աբովյանը կարևորում է նաև ձեռքերը պատշաճ ախտահանելու գործոնը, քան որ շատ դեպքերում հիգենիայի կաննոները չպահապանելու հետևանքով սննդամթերքը վարակվում է և դառնում է բռնկման պատճառ։

Հիշենք, որ ամառային ամիսներին սննդամթերքի ճիշտ պահպանումը, ձեռքերի հիգիենան և մաքրության տարրական կանոնների պահպանումը կարող են կանխել ոչ միայն անհարմարություն պատճառող, այլև առողջությանը լուրջ վնաս հասցնող աղիքային վարակների տարածումը։

Սեդա Մարտոյան