ԱռողջությունՀայաստան

Աղի օգտագործումը սահմանափակող օրենքը կլինի՞

Հայաստանի չափահաս բնակչության 35 տոկոսը սնվելիս հաճախ աղ է ավելացնում սննդին, 71 տոկոսն էլ տանը ճաշ պատրաստելիս է չարաշահում աղի օգտագործումը: Մասնագետները շեշտում են, որ մարդու օրգանիզմի համար օրական անհրաժեշտ չափաբաժինը 5 գրամն է: Մեր երկրում այդ ցուցանիշը կրկնակի ավելի է:

Առողջապահության նախարար Անահիտ Ավանեսյանը խոսել է աղի չափաքանակի կրկնակի օգտագործումից՝ նշելով, որ Հայաստանում սրտանոթային հիվանդությունների պատճառով մահվան դեպքերն ամենաշատն են, և աղի օգտագործումը դրա հիմնական պատճառներից մեկն է։

Ավանեսյանը նշել է, որ նախևառաջ փոխել են երկու ամենակարևոր ապրանքների՝ հացի և պանրի մեջ եղած աղի չափաքանակը։ Ավանեսյանը հավելեց, որ այս պահին օրենքի կամ կառավարության որոշման նախագծի քննարկման փուլում են։

Նախարարը կարծում է, որ կարող է կիրառվել շատ երկրների օրինակը։ Մի շարք երկրներում Առողջապահության նախարարությունները տալիս են առողջ սննդի օբյեկտներին խրախուսիչ տարբերանշաններ, որը որպես գովազդային միջոց ևս կարելի է դիտարկել։ Սա ցույց է տալիս, որ օբյեկտը հետևում է շատ ավելի բարձր ստանդարտների, ավելի առողջ սննդակարգի կողմնակից է։

Սպասվում է, որ նախարարությունը կգնա խրախուսողական ճանապարհով, հաջորդիվ վարչարարական գործիքներ կկիրառի կամ չեն կիրառի։